Annonse
00:00 - 15. september 2017

Datterens indre verden

Denne nye norske operaen kan fort bli et referanseverk i fremtiden.

Gripende: Silje Marie Aker Johnsen gjør en smidig og ytterst overbevisende innsats som Malin (til høyre). Foto: Erik Berg
Annonse

En ny og vellykket, norsk opera er en sjeldenhet. Med Ballerina har komponist Synne Skouen og librettist Oda Radoor skapt et sterkt og vakkert verk, rørende i sin varsomhet og dybde, og fremføringen på premieren var langt på vei mesterlig. Musikken er finstemt og nyansert, men kanskje litt for forsiktig, når temaet tross alt er et intenst familiedrama om galskap og splittelse, tilknytning, skam og skyld. Det lavmælte uttrykket kan likevel bli stående som verkets styrke.

Den autistiske jenta Malin lever på en gård, muligens en fjellgård, med sin mor Edith, mens faren og broren visstnok har holdt seg unna og levd i byen i årevis. Mor og datter kommuniserer i tette koder, gjennom besjelede bilder som Malin har formet: trærne, steinene, hesten og natten; den store fuglen, den mørke dammen; tankene som sier nei.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.