00:00 - 25. august 2017

Mysteriets mann

– Terje Rypdal har har vært en skjult skatt blant Amerikas beste gitarister, sier verdens mest kjente musikkjournalist. Nå hylles 70-åringen av en generasjon amerikanske stjerner.​​

Trollmann: Terje Rypdals karriere har vært en mangslungen reise i alt fra stillfarne meditasjoner via eksplosiv kraft-fusion og dypdykk i samtidsmusikken til hårete hardrock. Men når han runder 70 vil han fortsatt at musikken skal snakke – intervjues vil han ikke. Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Det er som et vakkert falmet fotografi: Tre gode kamerater karrer seg, under den skarpe vintersolen over Los Angeles, til toppen av åskammen Beverly Hills og videre ned mot San Fernando Valley, på jakt etter disig, norsk fjelljazz. For én av dem, 17-åringen Nels Cline, skulle nettopp denne turen til platebutikken Moby Disc, kjent for sin import av utenlandske plater, bli starten på et livslangt forhold til gitaristen Terje Rypdal.

– Jeg hørte ham for første gang da en venn spilte et spor fra Jan Garbarek Quartets album Afric Pepperbird over telefonen. Det var noen rare, skrapete og skrikete ulyder som han sa var gitarlyder, og sammen med denne vennen og broren min dro jeg så fort jeg kunne til platebutikken for å få fatt i mitt eget eksemplar. Like etterpå kom Rypdals egen soloplate What Comes After, og den er fortsatt en av mine absolutte favorittplater, forteller Cline, som ved siden av en lysende karriere som sertifisert gitargud er å finne i besetningen til den populære alt.rock-gruppen Wilco.

– Det er en ære å være inkludert, sier Cline om det aktuelle hyllestprosjektet Sky Music, der et topplag av norske og internasjonale musikere nå tolker den norske jazzgiganten.

Annonse