00:00 - 04. august 2017

Byen vokser best fra bunnen av

Det beste eksemplet på noen som greier å forme selve bylandskapet, fant vi utenfor den tradisjonelle landskapsarkitekturen.

Nytt nok: Det «nye» torget i Tøyensenteret er påfallende lite nytt, i alle fall om man ser på bygninger og belegning. 
Men med veldig små grep, er bruken snudd helt på hodet, takket være noen ganske små men særdeles strategiske inngrep.

Som en materialisering av Thomas Hylland Eriksens vakreste drøm om det blomstrende multikulturelle Norge. Eller et tablå klippet ut av det urbane, egalitære lykkelandet Berlin og limt rett inn på Oslo: Tøyensenteret er ikke hva det var. Det vil si: Bygningene står der nøyaktig som før. Det er torget som er endret. Og med dem menneskene som bruker det.

Det er sol, sommer og et summende menneskeliv. Småbarnsmødre med hijab, skjeggete hipstre, slitne drankere og blide skoleelever på sparkesykkel. Vi befinner oss altså på Tøyen, nærmere bestemt sittende i og rundt et av de prosaisk snekrede utemøblene som ble spikret opp senhøsten 2015 og som siden har blitt stående i påvente av at den virkelige renovasjonen av torget skal starte.

– Men akkurat nå ser det ikke akkurat ut som om denne plassen skriker etter endringer?

Annonse