Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

En sats med måneskinn

Den syvende symfonien ble Jean Sibelius’ siste. Var det fordi den ikke kunne toppes?

Finske Jean Sibelius’ (1865–1957) syvende symfoni består av én enkelt sats. Ikke fire, slik symfoniskjemaets oppsett var siden Joseph Haydns tid. Satsen er på 22 minutter, det så langt korteste verket i denne serien. Symfonien ble ferdigskrevet i 1923–1924, etter å ha gjæret i komponistens hode i nesten ti år. 

Hvordan sto det til med Sibelius da han skrev verket?

– Livet hans var ikke lett, sier Veijo Murtomaki, finsk musikkviter, med flere bøker og artikler om Sibelius bak seg. Blant annet essayet «Enten eller? Både og!», der han gjennom ti motsetningspar utfordrer fastlåste bilder av komponisten: Sibelius var dyster og mørk til sinns, sier mytene. For å motbevise dette gir Murtomaki eksempler på komponistens gode humør. Sibelius var konservativ og nordisk, sier mytene. Essayet hamrer inn at han også var moderne og europeisk. Men da den syvende symfonien ble skrevet, var det altså stort sett mørkt.

HER !

Annonse