Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

En sats med måneskinn

Den syvende symfonien ble Jean Sibelius’ siste. Var det fordi den ikke kunne toppes?

Finske Jean Sibelius’ (1865–1957) syvende symfoni består av én enkelt sats. Ikke fire, slik symfoniskjemaets oppsett var siden Joseph Haydns tid. Satsen er på 22 minutter, det så langt korteste verket i denne serien. Symfonien ble ferdigskrevet i 1923–1924, etter å ha gjæret i komponistens hode i nesten ti år. 

Hvordan sto det til med Sibelius da han skrev verket?

– Livet hans var ikke lett, sier Veijo Murtomaki, finsk musikkviter, med flere bøker og artikler om Sibelius bak seg. Blant annet essayet «Enten eller? Både og!», der han gjennom ti motsetningspar utfordrer fastlåste bilder av komponisten: Sibelius var dyster og mørk til sinns, sier mytene. For å motbevise dette gir Murtomaki eksempler på komponistens gode humør. Sibelius var konservativ og nordisk, sier mytene. Essayet hamrer inn at han også var moderne og europeisk. Men da den syvende symfonien ble skrevet, var det altså stort sett mørkt.

– Han var berømt, et ikon, men ukomfortabel med det. Han drakk for mye, var ensom, og forholdet til kona Aino var dessuten i krise. Han skalv på hendene, noe som skyldtes alkohol, men han drakk bare mer. Og han hadde enorm gjeld, som han ikke ble kvitt før i 1928, da Finland fikk på plass nye royaltyavtaler. Altså hadde han personlige problemer, økonomiske problemer, og faktisk også kompositoriske problemer. Han ble mer og mer selvkritisk, sier musikkviteren på telefon.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse