Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Skiflygerens angst for sletta

FRA ARKIVET: Treskjæreren og skihopperen Walter Steiner ble portrettert i en dokumentarfilm av regissøren Werner Herzog. Det bød på overraskelser.

Hopper til hopper: Walter Steiner, treskjærer og skihopper i verdenstoppen, intervjues av Werner Herzog, filmregissør og ivrig amatørskihopper. I 1974 lagde Herzog dokumentaren Billedhogger Steiners store ekstase, der hopping blir en dypt spirituell aktivitet. I dag jobber Steiner som håndverker i Falun kirke.
Annonse

I 1973 ble den sveitsiske skihopperen Walter Steiner kontaktet av den vesttyske regissøren Werner Herzog. 23 år gamle Steiner var på dette tidspunktet en av verdens beste hoppere. I ekstremvarianten skiflyging var han aller best, og hadde tatt gull i tidenes første skiflygings-VM i 1972. Ved siden av hoppkarrieren var han treskjærer, og brukte fritiden til å lage skulpturer.

Herzog var 32 og en filmskaper med voksende ry. Han hadde vunnet sølvbjørnen i Berlin for sin første spillefilm, og fulgte opp med en komedie med kortvokste i rollene. I 1972 laget han Aguirre – Guds vrede, om en gruppe conquistadorer som tråler Amazonas-jungelen til fots og på flåte, i en håpløs jakt på den mytiske gullbyen El Dorado. Herzog laget også dokumentarfilmer, den siste var en film om døvblinde. Walter Steiner, slik han fremstilles i dokumentarfilmen Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner, lander mykt i rekken av gåtefulle og grensesprengende Herzog-figurer.

– Herzog er et menneske som søker det ekstreme. Det normale vil han ikke lage film om. Grizzly Man, Aguirre, han som drar båten over fjellet. Alt er ekstremt, sier Walter Steiner, med henvisning til tre Herzog-filmer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse