Annonse
00:00 - 21. oktober 2016

Å ta tilbake gatene

Biler og turister skal stenges ute når Barcelonas innbyggere gjenvinner byen sin.

Robust rutenett: Bakgårdene i Barcelona-bydelen Eixample var tenkt som åpne hager som folk kunne gå gjennom da de ble tegnet i 1859. Nå er de fleste tettet igjen, men byrådets nye superkvartaler skal åpne opp gatene rundt for fotgjengerne. Foto fra boken Overview. Kuratert av Benjamin Grant. Daily Overview / Satellite images (c) 2016, DigitalGlobe, Inc.
Annonse

Ingen forstår helt hva som foregår. Høyballer, bøker og trestubber ligger spredt utover en trafikkert vei i Barcelona-bydelen Eixample. En jente i hvit overall danser på alle fire til eksplosive bassrytmer. Forbipasserende stopper opp, stirrer og begynner å stille spørsmål, mens biler, busser og mopeder suser forbi.

Opptrinnet er en del av en større aksjon, der 13 parkeringsplasser «overtas» i forskjellige bydeler i Barcelona, forteller bydesigner og organisator Bernat Brell. Han slenger ut en rull papir og oppfordrer folk til å rable ned hva de ønsker seg: «Flere grønne områder» og «steder en kan uttrykke seg kunstnerisk».

– Vi er lei av at byen blir trangere og mer forurenset for hver dag som går, sier Brell.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse