00:00 - 09. september 2016

Den truede kroppen

Vanna Bowles utforsker gråsoner mellom omsorg, erotikk og vold i en fotorealistisk tegnet billedverden.

Foto: Vibeke Hermanrud/Kunstplass [10]

Å tegne så fotorealistisk at det blir nesten umulig å tro at det handler om tegning har fått stort gjennomslag blant yngre kunstnere i dag – kanskje som del av et større bilde, hvor fysisk håndverk revitaliseres i kunstfagene. Svensk-norske Vanna Bowles (f. 1974) benytter grepet til å utforske spenninger i menneskelig samhandling, og i utstillingen Shield and Rupture rettes blikket mot gråsonen mellom omsorg, overgrep, vold og nytelse.

Utvekster. Tidligere har Bowles markert seg med arbeider som blander det todimensjonale og tredimensjonale, ved at utvekster i papir monteres på en tegnet flate. Bladverk, blomster eller insekter «vokser» ut av huden på en person, eller grenaktige negler forlenger en hånd ut av bildets ramme. Grepet tilfører et drag av surrealisme, gir kroppslighet til en ellers flat figur, og muliggjør en begynnende skulpturell erobring av rommet.

Annonse