00:00 - 03. juni 2016

Handke-debatten er den egentlige urpremieren

I urfremføringen av Peter Handkes nye stykke får den utstøtte en sentral plass. Og mister derfor sin kraft. Den egentlige urfremføringen var debatten i Norge.

Etablert oppvigler: De uskyldiges høvdinne, kvinnen i rødt, er den eneste som bryter enigheten mellom Handkes tekst og hans publikum under oppsetningen i Berlin. Foto: Monika Rittershaus/Berliner Ensemble

For ett år siden tolket jeg, her i Morgenbladet, Peter Handkes stykke De uskyldige, jeg og den ukjente kvinnen ved landeveiskanten som forfatterens statement til debatten rundt Ibsenprisen. Handke fikk prisen i 2014, men store deler av kulturetablissementet, med Øyvind Berg i spissen, protesterte. De mente Handke hadde ytret sympati for serberne i forbindelse med krigen på Balkan. Et mindretall, blant annet Karl Ove Knausgård og Jon Fosse, forsvarte Handkes rett til å formulere perspektiver som adskiller seg fra den vestlige mainstream-fortellingen.

For meg var stykket Handke publiserte i 2015, en dramatisering av debatten. En jeg-forteller forestiller seg en konflikt på en landevei. «Uteligger-punken», som har mye til felles med Handke, lever i veikanten. De uskyldige forstyrrer ham med det selvgode samfunnsstøyet sitt. Dette arrangementet, der de uskyldige på en måte er de skyldige, mens forfatterens alter ego er den gode, og den ukjente kvinnen, en mystisk skjønnhet, er skandaløst naivt. Men det forvandles til en genial, kompleks selvutlevering fordi plottet iscenesettes som alter egoets tankespill.

Handke utstiller sine snille spydigheter mot etablissementet: De uskyldige bærer tenkte plakater med absurd politisk korrekte krav som «Verdighet for alle: rullende WC for hjemløse.» Og: «Frihet, likhet, informerthet.» Samtidig ironiserer Handke over egen posisjon: «Hvis det finnes noen som er totalitær, så er det ham, idioten ved landeveiskanten.»

Annonse