00:00 - 04. mars 2016

Om å følge en sirkel

Siri Aurdals første møte med kunsten var en sirkel på gulvet. Nå stiller hun ut på Kunstnernes hus i Oslo, 47 år etter forrige gang. Møt henne i samtale med kunstner Lotte Konow Lund.

To generasjoner: Kunstnerne Siri Aurdal (til høyre) og Eline Mugaas gjør de siste forberedelsene til sin felles utstilling på Kunstnernes hus i Oslo, Aurdal/Mugaas.

Den siste store visningen av arbeidene til Siri Aurdal var to skulpturer foran Vigelandsmuseet i 1980. Så ble det stille. Aurdal, født i 1937, var en etablert kunstner på 60- og 70-tallet, var medlem i kunstnergruppen Gras sammen med blant andre Per Kleiva, Willibald Storn og Victor Lind, hadde vært anerkjent for sine nyskapende og monumentale arbeider laget av industrielle plastrør og var professor ved Kunstakademiet. Likevel hadde hun forsvunnet ut av vår nære historie før hun ble løftet frem igjen i utstillingen Hold stenhårdt fast på greia di – Norsk kunst og kvinnekamp 1968–1989, som ble vist på Oslo Kunsthall i 2013. De offentlige utsmykningene hennes var enten tatt ned eller destruert.

Eline Mugaas oppdaget Aurdals kunst da hun var med på å sette sammen Hold stenhårdt fast. De siste tre årene har hun sortert, dokumentert og rekonstruert Aurdals arbeider i samarbeid med kunstneren. Utstillingen Aurdal/Mugaas, som åpner 4. mars i Kunstnernes hus i Oslo, peker tilbake til den store utstillingen Siri Aurdal hadde i de samme salene i 1969, og viser et tett samarbeid mellom to kunstnere fra forskjellige tidsepoker.

Siri Aurdals familiebakgrunn er også et stykke norsk kulturhistorie. Hennes mormor, Gudrun Anker, debuterte i Kunstnerforbundet som tekstilkunstner 71 år gammel. Hennes mor, Synnøve Anker Aurdal, var en av våre mest kjente tekstilkunstnere. Hennes grandtante var den kjente kvinnesakskvinnen Katti Anker Møller. Hennes stefar var maleren og grafikeren Ludvig Eikaas, og hennes far var maleren Leon Aurdal.

Annonse