Annonse
00:00 - 19. februar 2016

Stavanger 2016

Nye initiativer fra kuratorer og kunstnere preger byen.

Fra venstre: Gallerist Esperanza Rosales fra VI, VII i Oslo, kurator Tirdad Zolghadr, kunstnerne Melanie Bonajo og Tove Kommedal, Rogaland Kunstsenters direktør Geir Haraldseth, Siri Borgé fra Studio 17, Heather Jones, kurator Anne Szefer Karlsen, Stavanger Kunst­museums direktør Hanne Beate Ueland, Torunn Larsen fra Rogaland Kunstsenter, kunstner Margrethe Aanestad fra Prosjektrom Normanns, Kunsthall Stavangers fungerende direktør Maya Økland og kunstner Mark van Yetter.
Annonse

Hør Jonas Ekeberg, redaktør i Kunstkritikk, på Morgenbladets podcast. Abonnér gratis via Itunes, eller lytt her:

 

En vitamininnsprøytning i kunstmiljøet i Stavanger har fra årsskiftet 2012/2013 skapt en rekke nye utstillingsrom for kunst i og rundt byen. Forandringen skyldes ikke minst nytt lederskap på kuratorsiden, hvor Geir Haraldseth ved Rogaland Kunstsenter, Hanne Mugaas ved Kunsthall Stavanger og Hanne Beate Ueland ved Stavanger Kunstmuseum har gått i bresjen. Kunstnerne selv har også spilt en viktig rolle, ved å utvikle nye, uavhengige utstillingsrom i studiobygg som Erfjordgt. 8, Paradis og Tou Scene. For eksempel ble Prosjektrom Normanns etablert inne i studiokollektivet E8 i 2010, som en arena for produksjon og presentasjon av verk under arbeid. Studio 17 på sin side ligger like ved Rogaland Kunstsenter og åpnet i 2013. Initiativtagerne har satt seg et ambisiøst mål om to utstillinger i måneden i snitt – en kuratorisk strategi som gir rom for spontanitet og fleksibilitet.

Gjesteopphold for inviterte kunstnere og utdeling av lokale stipender har bidratt til internasjonal utveksling, og Kunstskolen i Rogaland er opptatt av å knytte bånd mellom besøkende kunstnere og studenter lokalt. Også den nettbaserte plattformen Contemporary Art Stavanger (CAS) bidrar, med informasjonsformidling og kritikk av visuell kunst i Stavanger-regionen.

1. februar i år var kurator og forfatter Tirdad Zolghadr i Stavanger for å forelese ved Rogaland Kunstsenter i regi av Norsk Kuratorforening. I den anledning tok Kunstkritikk initiativ til gruppefotografering av representanter fra kunstmiljøet, i et forsøk på å dokumentere i alle fall en liten del av den yrende aktiviteten som nå foregår. Temaet for forelesningen, «An exit from contemporary art» («Bort fra samtidskunsten») var valgt med tanke på veksten i byens kunstmiljø. Zolghadrs budskap var derimot ikke at vi alle burde slippe det vi hadde i hendene og slutte med kunst, men en oppfordring til miljøet om å ta avstand fra den rådende tendensen til passivitet og gå inn for aktivt å påvirke samfunnet rundt seg.

 

Heather Jones er kurator bosatt i Stavanger. Hun er for tiden ­utstillingsleder ved Kunsthall Stavanger og medredaktør for Contemporary Art Stavanger.

 

Denne artikkelen er en del av Morgenbladet Kunstkritikk nr. 1, et redaksjonelt sammarbeid mellom Morgenbladet og nettidsskriftet Kunstkritikk.

 

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse