14:54 - 28. mai 2015

Intens stillstand

92-årige Claude Régy har vært sentral for norsk samtidsdramatikk i utlandet. Han er som alltid personlig til stede når hans Vesaas-oppsetning gjester Oslo.

Kroppslig: Hver muskel i hovedpersonens kropp er spent gjennom hele den 80 minutter lange forestillingen. Foto: Pascal Victor/ArtComArt

«Skandinaver har et svært spesielt forhold til stillhet», sier Claude Régy i et intervju i 2013. Det har han fra Tarjei Vesaas’ franske oversetter Régis Boyer: «De kan være sammen i dagevis uten at et ord blir sagt. For dem er stillheten en form for språk» (anmelderens oversettelse). For hvordan skulle vi ellers kunne ha en hyggelig passiar med isbjørnene på Karl Johan?

Stillheten er i hvert fall en del av språket til den franske regissøren, som har mottatt Den kongelige norske fortjenstorden for sitt arbeid med ordknappe norske samtidsdramatikere som Jon Fosse og Arne Lygre. Rommet mellom ordene er sentralt i Régys dramatisering av Tarjei Vesaas, en annen av hans skandinaviske favoritter, som også deler regissørens ambisjoner om å mane frem de mer usigelige sidene ved tilværelsen.

 

Annonse