Annonse
10:46 - 27. juni 2014

Tusj mot tiden

Ellen Auensen tegnet 1970-tallet for Morgenbladet og nådde langt lenger ut enn avisen. Nå fyller hun 70 år, og helst vil hun ikke ha denne oppmerksomheten.

Primadonnanykker: Jahn Otto Johansen og Per Øyvind Heradstveit har fått breie seg med utenriksreportasjer fra Hellas og Jugoslavia, og Lars-Jacob Krogh er snurt. Slik tolker vi teksten til tegningen fra 1972: Efter Papadopoulos og Tito: «Ja, dere tror vel ikke at det bare er dere folk skal snakke om. Nu går jeg ut og lager en film om Brynjulf Bull!» (30. mai 1972).
Annonse

«Jeg har betalt 200 kroner til NTB for at de skal holde munn og ikke omtale meg i den jubilantspalten sin. Jeg pleier ellers å opptre der. Sammen med 27-årige fotballspillere.

Når Ellen Auensen likevel lar seg nøde er det nok fordi vi smigret henne med det som sant er, nemlig at hennes tegninger huskes bedre enn tekstene hun tegnet til. Hun var 25 år og kom rett fra Kunst og Håndverksskolen til gubbene i Morgenbladet. Der satte hun seg fast på side 2 som politisk tegner. Dette var i 1969, og Morgenbladet var politisk på sitt mest konservative. Den kjempet heroisk mot all lefling med Sovjetunionen – som året før hadde invadert Praha – og avisen forsvarte etter tur, og mindre heroisk, diktaturer i Sør-Amerika og apartheid i Sør Afrika.

– Når de radikale sto opp om morgenen og merket at de ikke hadde gnisten, kjøpte de Morgenbladet for å få opp gløden, forteller Auensen som forklaring på at avisen og hennes tegninger også huskes av datidens unge radikale, de som nå fyller 70 år som samfunnsstøtter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.