Annonse
13:54 - 11. juli 2013

Den nordiske tone

Hva blir resultatet når en finsk trekkspiller, en svensk felespiller og bratsjist, en dansk klarinettist og en norsk felespiller studerer nordisk folkemusikk sammen i to år og starter band?

Ikke folkelig nok: Tranotra lager gjennomarrangert folkemusikk med lite rom for spontanitet. Foto: Eva-Liisa Orupöld
Annonse

Tranotra (fra «trading Nordic traditions») springer ut fra den nordiske masterutdanningen i folkemusikk, som er et samarbeid mellom fire utdanningsinstitusjoner i Finland, Sverige, Danmark og Norge. Studiet har en utøvende profil, og studentene ambulerer mellom de ulike institusjonene. I ensemblespillet blir det, ifølge nettsidene til den norske deltageren Ole Bull Akademiet, lagt vekt på «korleis ulike lokale musikktradisjonar kan nyttast i samspelet slik at kvalitetane i musikken kjem til sin rett i ein ny samanheng».

Nå er ikke Tranotras cd akkurat noe eksamensalbum, men om den hadde vært det er jeg ikke sikker på om resultatet ville blitt så bra. For her er det fint lite lokale musikktradisjoner. Gudbrandsdalsspringleiken «Ambjørg Øy» er den eneste tradisjonelle låten på albumet. Resten er komponerte låter, som tar utgangspunkt i hverken lokale eller nasjonale tradisjoner.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse