Annonse
15:54 - 08. november 2012

Ikke til å leve i

I samarbeid med kunstneren Bjarne Melgaard skaper Selvaag og Snøhetta et hus som gjør kål på alle ideer om gode hjem. En paranoid og monumental dødens arkitektur.

Modellene på utstilling: Samarbeidet mellom billedkunstneren Bjarne Melgaard og arkitektene i Snøhetta virkeliggjør en subjektiv drømmeverden – understøttet av en tilsynelatende grenseløs tilgang på rede penger. Foto: Stephen White
Annonse

ESSAY

18 januar i år presenterte The New York Times’ Home & Garden-seksjon et uvanlig kjendishjem i glansede bilder. Det var herskapshuset til Zhenli Ye Gon, en kinesisk-meksikansk forretningsmann som ble arrestert i 2007, under et politiraid der 200 millioner dollar i sedler ble funnet gjemt i husets vegger, skap og kofferter. Det var, påstås det, det største narkotikarelaterte kontantbeslaget verden noen gang hadde sett. 

Zhenli var en tidligere i ansatt i Unimed Pharm Chem México, og han var tiltalt for å ha innført pseudoefedrin og andre efedrinprodukter som brukes for å lage metamfetamin, etter at importtillatelsen hans hadde gått ut på dato i 2005. Han ble i tillegg anklaget for å være et medlem av narkotikakartellet Sinaloa. Det amerikanske justisdepartementets sak mot Zhenli ble henlagt i 2009 etter at et nøkkelvitne trakk seg, men Mexicos sak mot ham består, i påvente av at amerikanske myndigheter skal greie å få utlevert ham. Ifølge Zhenli selv kom imidlertid ikke pengebunkene i huset fra  blomstrende metamfetamin-forretninger, men fordi Mexicos Partido Acción Nacional, og nærmere bestemt arbeidsministeren Javier Lozano Alarcón, hadde truet med å drepe ham og familien hans hvis han ikke gikk med på å gjemme sportsbager med titalls millioner av dollar i huset sitt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse