Annonse
04:00 - 30. november 2007

Regjeringskvartalet: Brutalismen kommer

Høyhuset uttrykte nasjonens voksende selvbilde, men også maktens posisjon.

Trapperommet: Knekken i gelenderet er regnet som et av de arkitektoniske høydepunktene i regjeringsbygget. Foto: Jiri Havran
Annonse

Høyblokken eller H-blokken sto ferdig til regjeringen Gerhardsen i 1958. Den er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og er resultatet av en arkitektkonkurranse for nye regjeringskontorer som ble utlyst i 1939.

H-blokken ble bygget i en periode hvor det var stor interesse for materialitet, stofflighet og tyngde i arkitekturen med tre og stein (betong) som viktige materialer. Disse skulle ikke lenger glattes og pusses, men brukes i sin rene form. Strukturen eller konstruksjonen i bygningen skulle være leselig, og tekniske og funksjonelle detaljer ble bearbeidet som arkitektoniske motiver.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.