00:05 - 07. februar 2020

Led er kommet for å bli

Våre byer bades i «skrekkfilmhvitt» lys, sto det i en notis i Morgenbladet 31. januar. 

Led- og annet lys i Bjørvika. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix

Lyskultur jobber aktivt med å fremme riktig lys, på riktig sted, til riktig tid for å unngå det Morgenbladet omtaler som «skrekkfilmhvite byer». Nå er det kommet flere nye led-pærer og lamper, også med varme fargetemperaturer, slik at notisskribenten kan unngå det blåhvite og kalde lyset som vi her i nord ikke er så glad i. Velger man en led-lyskilde med en lavere fargetemperatur (Kelvin) får man også det varme lyset Morgenbladet ønsker seg.

Det er flere grunner til at det «gule» lyset fra høytrykksnatrium blir erstattet av led. Det har bedre levetid (omtrent fem ganger lenger), bedre fargegjengivelse (Ra-indeks) og er dessuten mer energieffektiv. Dette er viktig for å nå våre miljø- og bærekraftsmål. I tillegg vil vi jobbe aktivt for å bruke mer behovsstyrt belysning utendørs slik at det belyses kun ved behov og ikke står på for fullt hele natten. 

Lysforurensning er noe som tas seriøst både i Norge og i Europa. Frankrike innførte i 2019 en lov mot lysforurensing i byer, som er et viktig steg i riktig retning. I Norge er vi også ganske flinke på å ta hensyn til både nattemørket og biologisk mangfold i naturen ved planlegging av utendørsbelysning. Men vi må helt klart jobbe videre for å redusere lysforurensing også her til lands. For å lykkes med dette trengs det god planlegging fra kyndige fagpersoner som lysdesignere, belysningsplanleggere og leverandører av belysning. 

Jeg vil fortsette å jobbe for bedre belysning gjennom bruk av kvalifisert fagkompetanse og kvalitetsprodukter i både Norge og EU. Dette for å oppnå riktig lys, på riktig sted til riktig tid. Vår viktigste oppgave er å fremme god og riktig bruk av belysning for mennesker. Det skal jeg jobbe med ovenfor EU.

Katia Valerie Banoun

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse