00:00 - 17. januar 2020

Roger Scruton var i utakt med samtiden.Heldigvis! skriver Alexander Zlatanos Ibsen

Roger Scruton var i utakt med samtiden. Heldigvis! skriver Alexander Zlatanos Ibsen.

Konservativ filosof: Roger Scruton var en utrettelig forsvarer av skjønnhet og sivilisasjon. Foto: Ondrej Deml / NTB scanpix

Inntil sin død sist søndag, var den engelske filosofen Roger Scruton den klareste og mest allsidige talsmannen for konservativ tenkning noe sted. Han etterlater ingen åpenbare intellektuelle arvinger. Han hadde en rekke politiske motstandere, langt på vei på grunn av uttalelser om at homofili «ikke er normalt» og at den amerikansk-ungarske finansmannen George Soros driver et slags «ideologisk imperium».

For svært mange var Scruton kontroversiell, men meningene bør tolkes inn i hans langvarige engasjement mot totalitær ideologi. At han drev undergrunns filosofiundervisning for studenter bak jernteppet, bør ikke glemmes.

Få andre har viet seg like grundig til teoretiske betraktninger omkring konservativ tenkning og analysert så mange av konsekvensene et slikt idégrunnlag har. Konservatisme er ingen tydelig ideologi, slik som for eksempel sosialisme, med aksiomer og universelle betraktninger omkring rettferdighet og frihet. Det er heller snakk om vern omkring enkelte prinsipper, slike som rettsstaten og menneskerettigheter. Scruton kunne omtale seg som konservativ fordi han «brydde seg om noe håndfast og ønsket å bevare dette». Implikasjonene av denne idétradisjonen utledet han i flere bøker.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»