00:00 - 15. november 2019

Ropstads utspill er et frieri til konservative Høyre-velgere, skriver Markus Slettholm.

Ropstads utspill er et frieri til konservative Høyre-velgere, skriver Markus Slettholm.

Strategisk valg: Kjell Ingolf Ropstad har lite å tape og mye å vinne på å distansere seg fra miljøbevegelsen og andre velgere på venstresiden, skriver Markus Slettholm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Da Kristelig Folkepartis «skjebnelandsmøte» i fjor høst landet på blå side, fremholdt den tapende siden, den røde Hareide-fløyen, at det kristendemokratiske partiet med det inngikk en farlig allianse med Fremskrittspartiet og populistdronning Sylvi Listhaug. Den seirende siden trakk på sin side frem muligheten for politisk gjennomslag i en Solberg-flertallsregjering. Nå kunne KrF endelig få «til en historisk endring av abortloven», samt sikret kontantstøtten og K-en i religionsfaget.

Slik ble den turbulente høsten i KrF en fortelling om kyniske maktpolitikere som vant mot en fløy av idealister som (forsøksvis) tok et endelig oppgjør med høyrepopulismen. Eller, som Vårt Land skrev på lederplass da det for to uker siden ble kjent at Knut Arild Hareide ikke tar gjenvalg til Stortinget: «Han er en mann med en politisk drøm som han var villig til å ofre sitt politiske liv for». Det er nesten så man aner konturene av en Martin Luther King, bare fra Bømlo.

Ifølge avisen var han ikke en politisk taktiker, men en «politisk gentleman». Det er det samme panegyriske sinnelaget som bres utover 250 sider i tidligere Vårt Land-redaktør Helge Simonnes’ bok Kampen om korset i politikken. Fortellingen er at Hareide utkjempet en tapper kamp mot en Trump- og Bolsonaro-inspirert konservativ populisme, manifestert i norske politikere som Sylvi Listhaug og Per Sandberg. Hans partifeller Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad var på sin side kynisk nok villig til å svelge Frp-kamelen så lenge de fikk regjeringsmakt.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»