13:54 - 09. august 2019

Men Greta vet en stor ting

Utenfor den stenen jeg antar at Trygve Hegnar bor under, har vi en cocktail av andre klimagasser fra menneskelige aktiviteter, skriver Marius G. Nordby.

Går i front: Greta Thunbergs aktivisme faller ikke i god smak hos Trygve Hegnar. «Hegnar ikke tar klimaendringene på alvor når han latterliggjør ungdommene som skal leve i et endret klima», skriver Marius Gulbranson Nordby. Foto: Chesnot / Getty Images Chesnot/Getty Images

Trygve Hegnar skrev på lederplass i Finansavisen 31. juli en sint tekst om Greta Thunberg. Han behandler blant annet det heteste emnet innen debatten: Thunbergs reise til USA og Chile. For i stedet for å fly som vanlige folk, har en prinsippfast Thunberg fått haik med en miljøvennlig seilbåt. Slike eksentrisiteter er ikke åpne for resten av oss, skriver Hegnar, vi må fly når vi skal ha forretningsmøter i New York, dra på ferie i Miami eller sende våre barn på universiteter i USA. Vi kan ikke ta seilbåt eller Kon-Tiki.

I tillegg til at hun ikke evner å se hvor «ironisk» det er at hun må ha denne typen spesialservice, peker Hegnar på at Thunberg rett og slett kan for lite; hun forstår ikke hvordan verden virker. Selv om engasjement er vel og bra holder det ikke å kreve løsninger når problemet «består i hva man skal gjøre».

Med denne formuleringen antar jeg at Hegnar mener at det ikke holder at Thunberg sier at vi må kutte utslipp av klimagasser med 50 prosent innen 2050 på linje med hva FNs klimapanel mener er nødvendig for å nå Parisavtalens én og en halvgradersmål; hun må også fortelle oss hva vi skal kutte.

Her tenker jeg at det må være lov å spørre om det virkelig er en sekstenåring fra Sverige sin jobb å svare på det spørsmålet. Det kan også spørres om det virkelig bør være påkrevet å ha en konkret plan for å løse klimakrisen før man ber om at noe gjøres.

Problemet vi står overfor, er ikke «hva man skal gjøre» slik Hegnar skriver, vi vet hva vi må gjøre. Vi må stanse klimafiendtlige aktiviteter og legge til rette for en grønnere hverdag. Vi må også finne nye løsninger på gamle problemer. Her er det mange løsninger og ulike stemmer på ulike sider av politikken. Skal vi bygge ut jernbanen, fase ut oljen, forby visse produkter, ta ut økonomisk vekst i mer fritid? 

Problemet er ikke at det mangler tiltak, problemet er at nesten ingen gjennomføres. Her hjemme i Norge har utslippene økt de siste årene mens de fleste andre europeiske land har klart å kutte noe.

Utenfor den stenen jeg antar at Trygve Hegnar bor under, her hvor det strengt tatt ikke er nødvendig å feriere i Miami og Skype er oppfunnet, har vi også den høyeste konsentrasjonen av karbon i atmosfæren på fire millioner år kombinert med en cocktail av andre klimagasser fra menneskelig aktiviteter. Disse har allerede ledet til én grads global oppvarming, men med stø kurs mot så mye som fire og kanskje til og med fem. Dette vil lede til mer ekstremvær – tørke og stormer.

Virkningene av disse få gradene er kanskje mer komplekse og mer alvorlige enn det Hegnar later til å forstå. Vår evne til å produsere mat til en økende befolkning faller med mellom fem og femten prosent for hver grad kloden varmes, dette er ett av mange momenter som igjen leder til at FN estimerer et sted mellom 200 millioner og én milliard klimaflyktninger innen 2050.

Ferieturene til Miami vil vanskeliggjøres av at byen risikerer å stå under nesten to meter vann ved århundrets slutt. Dette er en av effektene av en kompleks endring av havene som blant annet inkluderer 413 gigatonn med is som smelter hvert år på Grønland og Antarktis.

Dette er bare noen av tingene som vil skje om vi ikke foretar kuttene Thunberg snakker om. Det vitner om at Hegnar ikke tar klimaendringene på alvor når han latterliggjør de streikende ungdommene som skal leve i et endret klima og insinuerer at de kun demonstrerer fordi det er morsommere å skrike utenfor Stortinget enn det er å være på skolen.

Greta Thunbergs budskap er at klimakrisen er alvorlig og at vi må sette i gang arbeidet med å bekjempe den nå. Hun har med stort mot, stor kunnskap og under en styrtsjø av hatefull trolling fremført dette budskapet. Det er sant at hun ikke forteller oss hva vi konkret skal kutte, men det er mer enn nok å ta tak i, antagelig finnes det til og med bedre metoder for å komme seg til USA enn en balsaflåte fra førtitallet.

Marius Gulbranson Nordby

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse