00:00 - 16. mai 2019

Ansikt til ansikt

Europe Talks samlet meningsmotstandere fra hele kontinentet. «Jeg endte opp med å moderere mitt standpunkt noe», sier Thomas Omdal. 

«I løpet av diskusjonen ble det tydeligere for meg at man sannsynligvis forholder seg til to ulike verdensoppfatninger», sier Thomas Omdal. Han møtte tyske Julian Knoppek under pionerprosjektet Europe Talks. Foto: Per-Jacob / Zeit Online

Praten summer i kultursenteret Palais des Beaux-Arts i Brussel – 3–400 mennesker rusler rundt bordene, håndhilser. 

Det som skal skje kan best beskrives som en slags politisk blind dating: Møt en meningsmotstander ansikt til ansikt. Konseptet er opprinnelig utviklet av den tyske avisen Die Zeit, som lanserte Deutschland spricht (Tyskland snakker) for to år siden. Siden har det kommet et Österreich spricht , et L’Italia si parla, et Suomi puhuu – og ikke minst et Hele Norge snakker, som arrangeres 25. mai.

Men den avleggeren vi ser her er helt spesiell. I Europe Talks er deltagerne blitt matchet med en partner fra et annet europeisk land. Snart skal deltagerne diskutere med en de er uenig med: om strengere nasjonale grensekontroller i EU, unionens klimapolitikk, forholdet til Russland, om det er for mange innvandrere i Europa. 

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»