00:00 - 25. januar 2019

NRK Klassisk har både bredde og dybde

I et innlegg i Morgenbladet 18. januar skriver Trond Nyquist at radiokanalen NRK Klassisk ikke gir lytterne «Europas ufattelig vakre toneskatt», men spiller «søtladen (..) presentasjon av adagio-eller andantesatser» nesten kontinuerlig. Trond Nyquist etterspør mer alvor og «autentisk tonekunst». Dette krever et svar og en oppklaring. Vi i NRK Klassisk er veldig glade for engasjerte og kunnskapsrike lyttere. Målet vårt er å demokratisere den klassiske musikken til hele Norge med et radiotilbud som engasjerer, og samtidig gir rom for refleksjon – også med alvor og dybde. Det kan se ut som vi lykkes med det. I 2019 følger over 100.000 lyttere NRK Klassisk sitt musikk- og programtilbud hver eneste dag. Det er rekord. Tilbudet vårt er variert. På kvelden og i helgene sender vi orkesterkonserter fra Norge og Europa, hele operaer, temaprogrammer og personlige intervjuer om musikkens rolle i folks liv. Innholdet vil jeg påstå preges av både humor og alvor. De som søker store verk- og konsertopplevelser finner det i NRK Klassisk.

For noen kan jo en enkelt allegro- eller adagiosats av Mozart utgjøre en skjellsettende opplevelse på morgenkvisten.

Morgen og formiddag er radiobruken preget av et høyere aktivitetsnivå. Da spiller vi et variert utbud av kortere verk og satser. Her ønsker de fleste lyttere seg mest musikk og mindre verbalt. Programlederne lar det være mer opp til den enkelte hvordan musikken oppleves. Og her er vi tilbake til ditt ønske om musikk som speiler alvor i livet. Kan vi egentlig bestemme hvordan andre skal oppleve musikk? For noen kan jo en enkelt allegro- eller adagiosats av Mozart utgjøre en skjellsettende opplevelse på morgenkvisten. Andre vil oppleve Mozart som beroligende og avklarende. Noen trenger klassisk musikk som en oase i en hektisk verden. Her vil vi være forsiktige med å legge føringer for folk. Vårt ønske er at folk skal være trygge på at de kan finne en stor bredde av klassisk kvalitetsmusikk i radiokanalen NRK Klassisk, uten at vi skal definere hva musikken skal bety for dem i deres liv.
 

Ragnhild Veire

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»