Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Klimaflukten er i gang

Politikerne vegrer seg mot å innrømme det, men et økende antall klimaflyktninger reiser noen fundamentale etiske spørsmål, skriver Thomas Hylland Eriksen og Arne Johan Vetlesen.

«Ekstremvær» eller «klimaendring»? Mary Battles (til venstre) og Shenike Bishop tar en pust i bakken i et busskur i Panama by, Florida – holdeplassen er preget av ødeleggelsene fra orkanen Michael som traff området 10. oktober i fjor. Thomas Hylland Eriksen og Arne Johan Vetlesen skriver her om klimaflukt som moralsk utfordring. Foto: Scott Olson / AFP / NTB scanpix
Annonse

Ifølge FNs flyktningkonvensjon eksisterer ikke kategorien «klimaflyktninger», men det betyr ikke at de ikke finnes. Samtidig som internasjonale organisasjoner vegrer seg mot å anerkjenne ofre for klimaendringer som genuine flyktninger, forlater folk i mange land alt de eier som et resultat av akselererende klimaendringer. Fremdeles snakker mange som om klimaflukt er noe vi vil måtte forholde oss til i en udefinert fremtid, mens sannheten er at flukten er i gang, fra Alaska til Bangladesh, fra Kiribati til Andes.

Det er primært administrative og politiske årsaker til at klimaflyktninger ikke anerkjennes. For det første ville det ta mange år å forhandle frem en internasjonal konsensus rundt fenomenet. For det andre er det en reell fare for at man åpner en Pandoras eske dersom det internasjonale samfunnet innrømmer at millioner av mennesker er på flukt, eller snart vil være det, på grunn av globale klimaendringer.

Kanskje det særlig er derfor at «ekstremvær» er en beleilig stedfortreder for «klimaendringer». Orkan og tørke er jo akutte, forbigående fenomener, mens klimaendringer viser til noe permanent. De flere tusen familiene som måtte flykte fra New Orleans på grunn av orkanen Katrina, eller puertoricanerne som mistet alt de eide etter orkanen Maria, blir beskrevet av amerikanske myndigheter som ofre for ekstremvær, ikke klimaendringer. Når været går tilbake til det normale igjen, kan de bare vende tilbake.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»