Annonse
08:32 - 07. desember 2018

Alle som hånet de gule vestene, hånet faren min

Vanlige folk gjør ikke opprør, nei, de knurrer, som dyr, skriver Édouard Louis.

Folkelig opprør: Det begynte som en reaksjon på at drivstoffprisen skulle økes, men har utviklet seg til en protestbevegelse mot myndighetene. Bildet er fra hovedgaten Champs Elysees i Paris, 1. desember. Foto: Eliot Blondet / Abacapress / NTB scanpix
Annonse

De siste dagene har jeg prøvd å skrive en tekst om og for de gule vestene, men jeg får det ikke til. Noe ved den ekstreme volden og klasseforakten som denne bevegelsen blir møtt med, lammer meg, fordi jeg på et vis føler at den treffer meg personlig.

Det er vanskelig å beskrive hvor sjokkartet det var for meg å se de første bildene av de gule vestene. På bildene som fulgte med artiklene, så jeg kropper som nesten aldri kommer til syne i det offentlige rom eller i mediene, kropper som lider, som er herjet av arbeid, av utmattelse, av sult, av undertrykkernes konstante ydmykelse av de undertrykte, av sosialt og geografisk utenforskap, jeg så slitne kropper, slitne hender, knekte rygger, tomme blikk.

Grunnen til at det gikk sånn inn på meg, var selvfølgelig at jeg hater den sosiale verdens vold og ulikhet, men også, og kanskje først og fremst, fordi kroppene på bildene lignet på min fars kropp, min brors, min tantes … De lignet på kroppene i familien min, kroppene i landsbyen der jeg vokste opp, kroppene til alle disse menneskene som har fått helsa ødelagt av fattigdom og elendighet, og som hver dag gjennom hele oppveksten min alltid sa nettopp dette: «Det er ingen som bryr seg om oss, oss er det ingen som snakker om» – derfor følte jeg at forakten og volden som umiddelbart slo ned på denne bevegelsen, traff meg personlig. I meg, for meg, var det slik at alle som hånet de gule vestene, hånet faren min.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»