00:00 - 11. mai 2018

17. mai får frem det bruneste grumset i oss, skriver Markus Slettholm.

Det er dette som er nasjonalismens mening og mål, skriver Markus Slettholm.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Mens russefeiringen drar seg mot slutten og den oppvokste generasjon forbarmer seg over deres stadig mer utagerende oppførsel og den avsindige pengebruken, forbereder en hel nasjon seg på grunnlovsfeiring. Akkurat som barn har gjort i flerfoldige år, vil de også i år, i ren ekstase, sprade ned Karl Johans gate i sin flotteste finstas med flagg i hånd, syngende på strofer som: «Hennes øyne er blå som fiolen, hun er flagget som vaier i vind» eller «Han har freidig og hvitlugget panne, og en lue i rødt har han fått. Med en lyseblå tiltro til landet står vår ungdom i rødt, hvitt og blått». Kall det gjerne brunbeising, men jeg kan ikke annet enn å tenke i de kontinentale 30-tallsbaner.

Det er ikke bare barna som lar seg rive med av denne nasjonale ekstasen. Også i min egen vennegjeng, som feirer 1. mai med vel så stor bravur som grunnlovsdagen, synger man disse strofene, samt Ja, vi elsker dette landet og Nordmannen med hånden på hjertet med brusende patriotiske følelser. Og det man egentlig markerer på syttende mai, grunnloven av 1814, er en formidabel, moderne og fremoverlent konstitusjon som hegner om viktige, menneskerettslige prinsipper. Det har vi all grunn til å være stolte av. Men vakre ord om eidsvollsmennene og demokrati kommer i bakgrunnen av den heslige, nasjonale estetikken. 

Man har ikke fingre nok til å telle hvor ofte den såkalte flaggdebatten blusser opp. Senest i fjor, da leder av Harstad SV, Vegar Hoel, oppfordret utlendinger til å stille med eget flagg i 17. mai-toget, lot ikke reaksjonene vente på seg: «Å blande andre flagg inn i dette er et hån mot vårt fedreland som dine forfedre har bygd opp, og det du sier er som å selge landet sitt, din jævla landsforræder», skrev en på partiets Facebook-side. Lederen for byens 17. mai-komité talte nok på vegne av en langt bredere del av befolkningen da hun understreket at dagen er Norges nasjonaldag og «da ønsker vi ikke utenlandske flagg i toget».

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.