Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Hvem drepte faren min?

Macron, Hollande, Sarkozy, Chirac. Historien om kroppen din er historien om disse navnene som har ødelagt den etter tur, skriver Édouard Louis om faren sin og de franske politikerne han mener ødela livet hans.

I Norge: Det Norske Teatret har iscenesatt Édouard Louis' roman Voldens historie, tidligere i desember besøkte Louis teateret i forbindelse med oppsetningen.
Annonse

Når man spør den amerikanske akademikeren Ruth Gilmore hva ordet rasisme betyr for henne, svarer hun at rasisme er å gjøre visse befolkningsgrupper mer utsatt for en for tidlig død. Denne definisjonen passer også på homofobi, transfobi, mannsveldet, klasseveldet – alle former for sosial og politisk undertrykkelse. Hvis man ser på politikk som et system der noen mennesker bestemmer over andre, der individer lever innenfor et fellesskap de ikke har valgt selv, da er politikk skillet mellom grupper som lever et understøttet, begunstiget, beskyttet liv, og grupper som er mer utsatt for død, forfølgelse, mord.

I forrige måned besøkte jeg deg i den lille nordfranske byen du bor i nå. Det er en stygg og grå by. Havet er bare noen kilometer unna, men dit drar du aldri.

Jeg hadde ikke sett deg på flere måneder. Da du åpnet døren, kjente jeg deg ikke igjen med det samme. Jeg så på deg, tenkte på årene jeg hadde levd borte fra deg, prøvde å lese dem i ansiktet ditt. Senere fortalte samboeren din at du nesten ikke kunne gå lenger. Hun fortalte også at du trengte en maskin for å puste om natten – ellers stopper hjertet ditt. Det greier ikke å slå av seg selv, uten hjelp fra en maskin.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».