00:00 - 28. juli 2017

Dommeren som likte roser

Dommerfullmektig Langeland i Ålesund i 1942 var en modig mann. Han evnet ikke å få folk som pyntet seg med roser i det okkuperte Norge dømt, skriver Hans Petter Graver.

Mandag 3. august 1942 var en fin sommerdag på Vestlandet. Himmelen var klar og blå, temperaturen behagelig og det blåste en flau bris over Ålesund. Utpå kveldingen plukket Hansine Alnes en bukett røde roser i hagen for å legge på sin fars gravsted. Da hun forlot huset, beundret hun buketten. Hun brøt av en rose som hun festet i knapphullet. Hun hadde tenkt å ta bussen, men da den ikke kom, spaserte hun. På veien ble hun stoppet av en politimann, som arresterte henne og tok henne med på politistasjonen.

«Kong Haakons 70-årsdag, 3. august 1942, ble en livlig dag i det okkuperte Norge,» skriver Berit Nøkleby i boken Holdningskamp. Hun fortsetter: «I London ble han feiret av eksilnordmenn, og Hjemmefronten hadde sendt en hilsen med takk for at han hadde vist sitt folk motstandslinjen. Men den store fødselsdagsbuketten fikk han med de titusener av blomster som kongetro undersåtter over hele Norge bar i knapphullet den dagen.»

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»