00:00 - 12. mai 2017

Folkestyre, hei

Er populisme udemokratisk?

Hylekor: En facebookgruppe lager «hylekor» mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Nydalen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby

Islamofober! Miserable rasister! Sjåvinister og fremmedfiendtlige! Populisme har fått mye negativ omtale i det siste. Betegnelsen brukes stadig oftere synonymt med ekstremisme, rasisme og diskriminering – altså som det motsatte av demokrati og likhet.

Foran valget i USA ble det Hillary Clintons undergang da hun spilte på et negativt bilde av populisme, og synliggjorde sine elitistiske og anti-populistiske fordommer ved å snakke nedsettende om Donald Trumps populistiske bevegelse. Men populisme er faktisk en demokratisk grunnverdi, selv om populisme også kan ha udemokratiske effekter. Her er det fullt av paradokser og det er viktig å holde tungen rett i munnen.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»