Annonse
00:00 - 12. mai 2017

Folkestyre, hei

Er populisme udemokratisk?

Hylekor: En facebookgruppe lager «hylekor» mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Nydalen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby
Annonse

Islamofober! Miserable rasister! Sjåvinister og fremmedfiendtlige! Populisme har fått mye negativ omtale i det siste. Betegnelsen brukes stadig oftere synonymt med ekstremisme, rasisme og diskriminering – altså som det motsatte av demokrati og likhet.

Foran valget i USA ble det Hillary Clintons undergang da hun spilte på et negativt bilde av populisme, og synliggjorde sine elitistiske og anti-populistiske fordommer ved å snakke nedsettende om Donald Trumps populistiske bevegelse. Men populisme er faktisk en demokratisk grunnverdi, selv om populisme også kan ha udemokratiske effekter. Her er det fullt av paradokser og det er viktig å holde tungen rett i munnen.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»