Annonse
00:00 - 24. februar 2017

Når tenkningen blir farlig

Hannah Arendt forsto tenkning som ett av menneskets eksistensielle grunnvilkår.

Lytte og lære: Farlig tenkning fordrer at vi ved hjelp av dømmekraften «går på besøk» hos andres tanker, hevder Hannah Arendt. Her fotografert i 1949. Foto: Fred Stein Archive/Archive Photos/Getty Images
Annonse

Billettene var utsolgt lang tid i forveien da filmen Vita Activa – The Spirit of Hannah Arendt hadde norgespremiere på Kunstnernes Hus i Oslo 9. februar – noe som vitner om en litt overraskende, men like fullt svært gledelig interesse for en over to timer lang dokumentar om en filosof. Filmen hadde internasjonal premiere for omkring ett år siden, og er regissert av den anerkjente israelske filmskaperen Ada Ushpiz.

For ikke lengre enn fem år siden hadde filmen Hannah Arendt premiere. Den ble regissert av tyske Margarethe von Trotta, og høstet mye god kritikk. Selv om Trotta laget en spillefilm med et noe dokumentarisk tilsnitt, fremstiller begge filmene én av vår tids mest innflytelsesrike tenkere gjennom samme brennpunkt: tankeløshet. Som er et nøkkelbegrep i hele Arendts forfatterskap.

Mest kjent er begrepet fra boken Eichmann i Jerusalem fra 1963. Her forklarer Arendt det hun kaller ondskapens banalitet i lys av «den rene tankeløshet», som «på ingen måte er identisk med dumhet». Snarere hevder hun at det er en «eiendommelig gjensidig avhengighet» mellom ondskap og tankeløshet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme