Annonse
00:00 - 11. november 2016

Slotnæs: Helt naturlig dødshjelp

Den nye dødshjelpen handler også om sortering, skriver Marit K. Slotnæs.

Annonse

Over pulten min på kontoret henger bilder av to unge menn, rolig stilt opp ved siden av hverandre i forbindelse med en brevveksling om dødshjelp her i avisen nylig – en brevveksling på liv og død. Bildene får meg til å tenke på Per Sivles dikt, om dem som sto på Stiklestad, «fylka til strid, den gamla og so den nya Tid, det, som skulde veksa, mod det, som skulde siga, det, som skulde falla, mot det, som skulde stiga». Førmoderne åsatro mot kristendom for tusen år siden. Bondehæren felte, som vi husker, Olav den hellige på Stiklestad, men den nye religionen vant. Nå svinger pendelen tilbake, humanisme står mot transhumanisme i et slag som kommer til å vare en stund.

Den gamle tiden, i Jan Grues skikkelse, argumenterer mot aktiv dødshjelp, den nye, i Ole Martin Moens, argumenterer for. Professoren med rullestolen som sentralt attributt, gir ansikt til den klassiske dannelsen, humanismen slik vi er vant til å se og høre den. Postdoktoren med armbåndet om hvordan han skal fryses ned etter sin død, representerer noe annet. Men hva da, egentlig?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er større enn som så, og heller ikke særnorsk.»
«At klassiske kunstnere selger så godt er mer en myte enn en realitet.»