Annonse

Annonse

00:01 - 23. september 2016

Pål Norheim: Islamretorikkens pris

At IS ikke har noe med islam å gjøre, er retorikk, skriver Pål Norheim.

Hva har terrorbevegelser som IS og al-Qaida med islam å gjøre? Spør en kontrajihadist, og hun vil svare at de uttrykker essensen i islam: erobring, terrorisme, halshugging, slavehold og grotesk undertrykking av kvinner. Spør en teolog fra Al-Azhar-universitetet i Kairo, og han vil si at disse bevegelsene er uislamske. Spør en sjiamuslim fra Iran, og hun vil si at de står for vranglære. Spør en religionshistoriker, og han vil trolig svare at de riktignok er marginale og ytterliggående, men at det dreier seg om en retning innenfor islam som i de siste tiårene har fått økt oppslutning.

 

Hva så med vestlige statsledere som så ofte, særlig etter terrorangrep i europeiske storbyer, straks iler til med å erklære at «dette har ingenting med islam å gjøre», og at islam er en «fredens religion»? Tror de selv på dette, eller er de feige politikere som ikke våger å se sannheten i hvitøyet?

HER !

Annonse