Annonse
00:50 - 13. februar 2015

Robotene kommer

Utviklingen av kunstig intelligens på menneskenivå kan innebære slutten på menneskeheten, skriver Aksel Braanen Sterri og Tore Wig.

Intelligenseksplosjon: Ekspertene er uenige om når eller om vi vil se kunstig intelligens på menneskenivå, men de fleste er enige om at hvis det skjer, vil utviklingen deretter gå raskt. Illustrasjon: Roboten Reem B fra spanske Pal Robotics. Foto: Vincent Fournier/Institute
Annonse

Avstanden i intelligens mellom det minst intelligente mennesket og Albert Einstein fremstår som kolossal for de fleste. Samtidig er den mikroskopisk sammenlignet med avstanden mellom oss og geiter, bare for å velge ett av flere eksempler på mindre intelligente pattedyr. Sammenlignet med geitene er menneskets intelligens gudommelig.

 

Innen science fiction har tanken om at robotene en gang vil stå i samme forhold til oss som vi står i til geitene, vært levende lenge. Filmer som The Terminator, The Matrix og I, Robot viser dystopiske scenarioer hvor profittjag og teknologioptimisme ender med at menneskene maner frem sin egen undergang; en silikonbasert Frankenstein som går løs på sine skapere. I det siste har imidlertid slike scenarier beveget seg forbi Hollywood og inn i den seriøse offentlige samtalen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»