Annonse
00:50 - 13. februar 2015

Robotene kommer

Utviklingen av kunstig intelligens på menneskenivå kan innebære slutten på menneskeheten, skriver Aksel Braanen Sterri og Tore Wig.

Intelligenseksplosjon: Ekspertene er uenige om når eller om vi vil se kunstig intelligens på menneskenivå, men de fleste er enige om at hvis det skjer, vil utviklingen deretter gå raskt. Illustrasjon: Roboten Reem B fra spanske Pal Robotics. Foto: Vincent Fournier/Institute
Annonse

Avstanden i intelligens mellom det minst intelligente mennesket og Albert Einstein fremstår som kolossal for de fleste. Samtidig er den mikroskopisk sammenlignet med avstanden mellom oss og geiter, bare for å velge ett av flere eksempler på mindre intelligente pattedyr. Sammenlignet med geitene er menneskets intelligens gudommelig.

 

Innen science fiction har tanken om at robotene en gang vil stå i samme forhold til oss som vi står i til geitene, vært levende lenge. Filmer som The Terminator, The Matrix og I, Robot viser dystopiske scenarioer hvor profittjag og teknologioptimisme ender med at menneskene maner frem sin egen undergang; en silikonbasert Frankenstein som går løs på sine skapere. I det siste har imidlertid slike scenarier beveget seg forbi Hollywood og inn i den seriøse offentlige samtalen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»