Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

Uregjerlige stemmer

Ytringsfriheten er omgjerdet av usynlige grenser. Tråkker du utenfor, kan du miste jobben.

Illustrasjon: Espen Friberg
Annonse

To av document.nos medarbeidere har mistet jobben som direkte følge av det de skriver. Anders Ulstein mistet jobben i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis på grunn av en artikkel han skrev om Jens Stoltenberg om kvelden 22. juli, før gjerningsmannens identitet var kjent. Hanne Tolg valgte å gå fra brannvesenet i Wales etter at det ble igangsatt intern granskning av henne på grunn av artikler hun hadde skrevet for document.no. Samtidig kom internregler som forpliktet medarbeiderne på hva de måtte hevde offentlig. Internreglene krevde at man ikke fikk lov til å si noe på sosiale medier som kunne være «offensive», det vil si krenkende.

I begge tilfeller var det beskyldninger eller klager fra eksterne inn til systemet som gjorde at alarmen gikk. Det er gledelig at sakene ikke dør. Anders Giæver i VG skrev nylig en kommentar der han finner utviklingen uholdbar og urovekkende. Men spørsmålet er: Hva skyldes arbeidsgivers reaksjon, hvor kommer den fra? Og hvor utbredt er fenomenet? Er disse to eksemplene representative?

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Tanken om humanisten som forvalteren av det som er mykt, dypt og høyverdig, var alltid diskutabel.»