Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

Uregjerlige stemmer

Ytringsfriheten er omgjerdet av usynlige grenser. Tråkker du utenfor, kan du miste jobben.

Illustrasjon: Espen Friberg
Annonse

To av document.nos medarbeidere har mistet jobben som direkte følge av det de skriver. Anders Ulstein mistet jobben i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis på grunn av en artikkel han skrev om Jens Stoltenberg om kvelden 22. juli, før gjerningsmannens identitet var kjent. Hanne Tolg valgte å gå fra brannvesenet i Wales etter at det ble igangsatt intern granskning av henne på grunn av artikler hun hadde skrevet for document.no. Samtidig kom internregler som forpliktet medarbeiderne på hva de måtte hevde offentlig. Internreglene krevde at man ikke fikk lov til å si noe på sosiale medier som kunne være «offensive», det vil si krenkende.

I begge tilfeller var det beskyldninger eller klager fra eksterne inn til systemet som gjorde at alarmen gikk. Det er gledelig at sakene ikke dør. Anders Giæver i VG skrev nylig en kommentar der han finner utviklingen uholdbar og urovekkende. Men spørsmålet er: Hva skyldes arbeidsgivers reaksjon, hvor kommer den fra? Og hvor utbredt er fenomenet? Er disse to eksemplene representative?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»