Annonse

Annonse

04:00 - 30. september 2011

For galt til å være sant

– Nøytrino-saken er trist for fysikken, og den er skadelig for CERN, sier fysikeren Lawrence Krauss.

Realitetsorientert: Verden finnes sannsynligvis, ferdig med det. Det er ikke ofte forelesninger i fysikk blir avbrutt av latter, eller at det blir trampeklapp når siste ord er sagt. Men slik var det i Oslo sist uke, da professor Lawrence Krauss var i byen.

Lawrence Krauss er kanskje ikke godt kjent i Norge, men han er en verdensstjerne, både som fysiker og som formidler. Samme dag som han holdt sitt siste av fem foredrag i Oslo i forrige uke, var mediene preget av nyheten om at «Einstein tok feil, hans teorier var motbevist». Nyheten kom fra CERN, Europas største forskningslaboratorium. CERNs gigantiske partikkelakselerator, LHC (Large Hadron Collider) ble åpnet for ikke lenge siden. Skeptikerne mente at denne maskinen kunne lage et sort hull som kunne sluke hele jorda. Det skjedde som kjent ikke. Men akseleratoren fikk mange tekniske problemer den første tiden, og hadde ikke produsert noen nyheter. Ikke før nå.

Nyheten var at forskere ved CERN hadde målt hastigheten på nøytrinoer, (bitte små partikler som for all del ikke må forveksles med nøytroner). De fant at nøytrinoer beveget seg raskere enn lyset. Hvis det er en nyhet? Og hvis det stemmer? For hvis dette er sant, er det som å ta vekk det nederste kortet i et korthus, eller fjerne grunnmuren fra en skyskraper. For fysikkens verdensbilde er i dag bygd på relativitetsteorien og på kvantemekanikk, og lyshastigheten som en øvre fartsgrense er en av bærebjelkene i dette byggverket.

I det følgende skal jeg forsøke å gjøre to ting: 1. Presentere Krauss og 2. forsøke å forklare hvorfor han mener «nyheter» som den om raske partikler i forrige uke, er skadelig for fysikken og for CERN.

Skepsis og tvil. Lawrence Krauss er først og fremst en verdenskjent fysiker, men er også kjent som en stor formidler av fysikk og kritisk tenkning. Han har et stort og entusiastisk publikum, og hans bøker er solgt i hundretusener. Krauss har vunnet en rekke priser for sin forskning, sin formidling og for sine bøker. Han er også en samfunnsdebattant med skarp tunge og klare standpunkter, og regnes som en av USAs fremste intellektuelle. Han var en av de klareste kritikerne av hvordan president Bush misbrukte, styrte og sensurerte amerikansk forskning. Han har også engasjert seg i hvordan politikere og medier misforstår og forvrenger vitenskap. De siste årene har han nærmest gått i kompaniskap med den ikke ukjente biologen og forfatteren Richard Dawkins. De har en felles agenda som dreier seg om å fremme kritisk tenkning, skepsis og tvil. Og selvsagt vitenskapelig rasjonalitet. Da Dawkins for tre år siden forlot sitt professorat i «Public Understanding of Science» i Oxford, ble Krauss tilbudt stillingen. Den avslo han, dels fordi han ville fortsette å være fysiker, men også fordi Oxford, med Krauss’ egne ord, «is a boring place».

Lese mer?

Artikkel er 2048 ord lang.

Ukespass

Les mer om Partikkel og artikkelkjøp her.

Spørsmål? Kontakt oss på tlf 23 33 91 80 eller abo@morgenbladet.no.

Annonse

Mer fra Ideer

«Ingen av dem som har engasjert seg, har pekt på konkrete medier eller konkrete feilgrep.»