Debatt

Schenckes oversettelse av Koranen

At noen hadde oversatt hele Koranen til norsk før Einar Berg, var kjent av mange.

KORANOVERSETTELSE

Av årsaker som vil framgå nedenfor, leste jeg artikkelen om professor Wilhelm Schencke (Morgenbladet 13. juli) med spesiell interesse, og jeg har behov for å knytte en bemerkning til den.

Undertegnede konverterte til islam i 1957. I 1965/66 studerte jeg religionshistorie ved Universitetet i Oslo. En av foreleserne var Einar Berg, som underviste i islam. Den gang var vi temmelig få som studerte religionshistorie, og vi hadde god kontakt med våre forelesere. Jeg hadde naturlig nok mange interessante samtaler med Berg, som skulle bli oversetter av den første Koran-utgaven som ble utgitt i sin helhet på norsk, en utgivelse som fant sted i 1980.

I artikkelen om Schencke er det listet opp seks teorier om hvor det manglende manuset (Schenckes komplette oversettelse av Koranen) kan være, og som teori nummer fire nevnes det at «Berg kan ha ødelagt det for selv å bli stående som den første norske oversetteren av Koranen».

En som er død, kan ikke forsvare seg. Så får andre forsøke å forsvare vedkommende.

Ser ikke den/de som står bak teori nr. 4 hvor meningsløs den er? Da Einar Bergs oversettelse utkom, var det gått 28 år siden deler av Schenckes oversettelse var blitt utgitt. I den utgaven, fra 1952, skriver professor Birkeland i et forord datert august 1951: «Han [i.e. Wilhelm Schencke] etterlot seg et forbausende voluminøst manuskript, som inneholdt intet mindre enn en komplett oversettelse av Koranen til norsk med historisk innledning og med en fyldig kommentar til de 12 første surene.»

At noen hadde oversatt hele Koranen til norsk før Einar Berg, var følgelig kjent av mange, også av Einar Berg selv. At Einar Bergs oversettelse var den første som ble utgitt i sin helhet, endret selvfølgelig ikke dette velkjente faktum. På den annen side: Om Schenckes oversettelse senere skulle bli utgitt i sin helhet, ville ikke dette rokke ved det faktum at Bergs oversettelse var den første som var blitt utgitt i sin helhet. Innbiller noen seg at Einar Berg ikke var klar over det?

N. A. Truls Bølstad

Mer fra Debatt