00:00 - 31. januar 2020

Naturen på utstilling

Folk står i eviglange køer for å slippe inn på akvarellmaleren Lars Lerins utstillinger. Innenfor møter de sterk tenkning om mennesket i naturen, skriver Bernhard Ellefsen.

Utidsmessig: Lars Lerins bilder har udiskutabel skjønnhet. Og han er folkekjær. Alle malerier: Lars Lerin

Lørdag for to uker sider var det invitert til åpning av ny utstilling i en «kunsthall» i den lille kystbyen Stenungsund i Bohuslän. Under den ikke veldig overraskende tittelen Akvareller skulle et knippe bilder av Sveriges kanskje mest folkekjære billedkunstner stilles ut.

Omkring åpningstidspunktet dukket det opp et heseblesende oppslag på tabloidavisen Expressens nettside: Under versalvignetter med «EXTRA EXTRA» og «JUST NU», lyste et bilde av store folkemengder langs en småbygate. «Køkaos – alle vil se Lerins bilder» sto det i overskriften, og i ingressen «tryglet» arrangørene publikum: «Kom inte hit!» Noe lignende skjedde da Lars Lerin var gjenstand for en stor separatutstilling i Stockholm for et par år siden og omtrent 170 000 mennesker løste billett. Det «är kö hela dagarna, folk är som galna», uttalte direktøren ved museet til SVT. En stekhet sommer hadde gått utover besøkstallene ved andre av Stockholms severdigheter, men ikke Lerin-utstillingen, forklarte han videre: «Grönan och Skansen här på Djurgården har drabbats av det varma vädret men Lars Lerins publik skiter i värmen, de kommer oavsett väder.»

Jeg fulgte oppfordringen fra de overrumplede museumsvertene i Stenungsund og satte meg heller i bilen mot Lerins hjemby, Karlstad, hvor en gammel danserestaurant, av den typen svenskene en gang i tiden hadde så mange av, er bygget om til et permanent visningssted for bildene til Lerin. Med en helt vanvittig produksjon av malerier (nesten utelukkende akvareller), flere dokumentarfilmer, et knippe svært populære tv-serier, og et forfatterskap som visstnok teller over 40 utgivelser, er den 65 år gamle fnisende og alltid grublende kunstneren blitt byens store sønn.

Annonse