08:36 - 01. august 2019

Det var en gang en kvinne og en vagina

I et kloster i Østerrike fant forskere diktet som kalles historiens første vagina-monolog. 

Bokskatt: Biblioteket i Melk-klosteret i Wachau, Østerrike. Nå har funn i klosterets boksamling endret deler av litteraturhistorien. Foto: Albert Ceolan / De Agostini / Getty Images

Det kunne ha vært høydepunktet i en passe spennende film om hvordan en historiker oppdaget en skjult skatt: I mars var forskeren Nathanael Busch fra Siegen-universitetet i Tyskland invitert til det historiske klosteret i Melk i Østerrike, sammen med et forskningsteam fra det østerrikske vitenskapsakademiet. Christine Glassner, som er prosjektleder ved akademiet og ekspert på håndskrift fra middelalderen, ga ham en bok som hun trengte hjelp til å identifisere. Busch fant et lite stykke avrevet pergament som var lagt mellom to sider av boken han hadde i hendene. Pergamentet, som ble brukt før papiret slo gjennom, ble ofte resirkulert for å binde sammen og beskytte nyere tekster. Teksten på fragmentet skulle vise seg å komme fra diktet «Der Rosendorn» – også kalt historiens første vagina-monolog.

– Først var det forferdelig vanskelig å skulle identifisere teksten. Jeg så noen tyske ord der, men det var ord som vanligvis dukker opp i tekster fra samme tid. Etter å ha sett på ordene i flere timer, gikk jeg trist til sengs og sa til meg selv at det forble en umulig oppgave. Så kom kanskje noe over meg da jeg sov eller noe, for neste dag trengte jeg bare to timer før jeg fant ut hvilken tekst det var snakk om, sier Busch.

Mer enn potetsuppe. «Der Rosendorn» forteller historien om en jomfru som er skilt fra sin egen vulva. I en dialog mellom dem diskuterer de hva menn virkelig verdsetter hos en kvinne. Mens kvinnen sier det er henne selv som person menn vil ha, er ikke vaginaen helt enig i det. Vaginaen mener det er vaginaen menn ønsker. De ender opp med å gå hver sine veier for å finne svaret på spørsmålet, men ingen lykkes på veien. Enden på visen er god. De gjenforenes i skjønn harmoni, ved hjelp av en ung forbipasserende mann.  

Annonse