00:00 - 08. februar 2019

Bastarder av regnbuen

Thomas Eriksons personlighetspsykologiske fargelære kamuflerer et stadig mørkere arbeidsliv, skriver Ole Jacob Madsen.

På omslaget til den norske utgaven av svenske Thomas Eriksons boksnakkis Omgitt av idioter slås det bombastisk fast at «1 million lesere kan ikke ta feil». Men, jo da, det kan de.

Særlig i bokmarkedet finner vi mange tegn på massenes høyst tvilsomme visdom: I nyere tid har for eksempel rundt 30 millioner lesere skaffet seg den australske tv-produsenten Rhonda Byrnes bok Hemmeligheten. Boken er et sammensurium av positiv psykologi, kvantemekanikk og Da Vinci-koden. Den forsøker å overbevise leserne om at tankene man har i hodet, materialiserer seg i virkeligheten – og at dette er en esoterisk kunnen som verdenshistoriens mest fremgangsrike personer har vært innforlivet med.

Thomas Eriksons smått geniale tittel henspiller på hvordan han som fersk i konsulentbransjen kom i kontakt med bedriftslederen Sture som var «omgitt av idioter». Erikson bestemte seg for ikke å ende opp som frustrerte Sture og i stedet lære seg om hvordan folk fungerer. Det forandret ham som menneske. Nå kan alle andre få tilgang til den samme kunnskapen. Det er riktig nok ikke helt gratis, men Erikson lover selvsikkert pengene tilbake hvis man ikke lærer noe av boken. Det er det tilsynelatende få som krever, og Erikson – så vel som hans norske forleggere i Gyldendal – kan le hele veien til banken.

Annonse