00:00 - 18. januar 2019

Kampen for et eget fysisk rom

Det er ikke bare i overført forstand at kvinner er blitt nektet plass i samfunnet, mener Marta Breen. Hun har skrevet historien om tid og rom for kvinnelige forfattere. 

Ikke forstyrr: Marta Breen har sin egen private skrivestue i Sverige. Fra den skriver hun om kvinnelige forfattere og kunstnere som ikke har vært like privilegerte.

«Halldis Moren Vesaas måtte vente veldig lenge på å få sitt eget arbeidsrom, og Hulda Garborg fikk ikke sitt eget skrivebord før hun var 48 år. Mange kvinner har måttet skrive i skjul, om nettene, innimellom bleieskift og matlaging.»

I Marta Breens nye bok Om muser og menn finner vi forfatteren sittende alene i sin egen skrivestue dypt inne i de värmlandske skoger. Å sette av noen dager til utelukkende å konsentrere seg om skrivingen, er for henne toppen av lykke. Og fra sin egen privilegerte eksiltilværelse skriver hun om kvinnelige forfattere og kunstnere som opp gjennom historien ikke har hatt den samme luksusen.

Annonse