00:00 - 23. november 2018

«Hvis din far ikke drakk, ville du sannsynligvis finne noe annet å være ulykkelig over»

I tyve år var Tove Ditlevsen Klara Klok i det danske ukebladet Familie Journal. Når samtlige spørsmål og svar er samlet i én enorm bok, får vi et formidabelt stykke livskunst.

Historiker: Brevene Tove Ditlevsen svarte på i Familie Journal blir et kollektivt vitnesbyrd, en slags muntlig historie om et samfunn fortalt av dem som kanskje ikke bidrar i den offisielle historieskrivingen. Foto: Per Pejstrup / NTB scanpix

Til tross for at hun begikk selvmord i 1976, 58 år gammel, er det ikke noe nordisk forfatterskap fra det tyvende århundret som byr på en så varm, medmenneskelig og praktisk livsforståelse som Tove Ditlevsens. Fra gjennombruddsromanen Barndommens gade (1943) til de selvbiografiske beretningene Barndom (1967), Ungdom (1967) og Gift (1971) oppfordret hun, på sitt høyst særegne vis, leserne til å være mindre harde med hverandre, å ta den andres perspektiv, å sette barna først, ikke å la seg hindre av naboens bemerkninger eller samfunnets stive konvensjoner.

Hun demonstrerte hvordan et liv henger sammen som en helhet, selv når det fremstår for den enkelte levende som brutt opp i fragmenter. Og hun gjorde det med en enorm formuleringsglede. Som her, når hun i boken Barndom tenker tilbake på tidspunktet da hun selv sto på terskelen til en ny livsfase: «Jeg leser i minneboken min mens natten vandrer forbi ruten, og uten at jeg vet det, faller barndommen tyst til bunns i erindringen – dette sinnets bibliotek, som jeg skal øse kunnskap og erfaring av hele resten av tilværelsen.»

Som få andre inviterte Tove Ditlevsen omverdenen inn i dette sinnets bibliotek. Hun gjorde det sine i bøker og i offentligheten, og hun gjorde det som en oppsiktsvekkende flittig skribent i sin egen brevkasse i ukebladet Familie Journal fra 1956 og frem til sin død. Når forlaget Gladiator nå har samlet alle spørsmål og svar i et bind, er det blitt en nesten 1000 sider tykk bok i storformat. Ifølge forlaget tilsvarer tekstmengden 4000 romansider. Å lese den kronologisk, fra perm til perm, lar seg nesten ikke gjøre. Snarere er den nettopp et slags bibliotek, der man kan trekke et bind ut av hyllen, lese en stund, før man går til en annen hylle, og fortsetter der.

Annonse