00:00 - 17. august 2018

Sjaman i legefrakk

For 50 år siden ble LSD kuppet av hippiene. Nå er stoffet på full fart tilbake, skriver Willy Pedersen.

Da en amerikansk organisasjon med det oppsiktsvekkende navnet Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies nylig avholdt kongress i Oakland i California, trakk arrangementet hele 3000 deltagere. Mellom forelesningene kunne de besøkende glede seg over en fargerik markedsplass for psykedeliske bøker, kunst og musikk. 

Men viktigst var dette, hevder Michael Pollan, i den omdiskuterte boken How to Change Your Mind: I en plenumssesjon deltok tidligere ledere fra de to viktigste institusjonene i amerikansk psykiatri. Det var stille i salen da de snakket. Alle forsto at den rufsete, New Age-aktige gjengen nå symbolsk ble invitert inn i varmen etter femti års forvisning. Men de kom også med advarende pekefingre: – Ikke ødelegg denne muligheten. Dere har allerede misbrukt én sjanse. Stoffene deres kan kanskje hjelpe, men de er også farlige. Tenk sikkerhet, tenk trygghet.

Boken til Michael Pollan har ligget på bestselgerlisten til New York Times i flere måneder, og plasserer seg pent blant de tidligere utgivelsene hans. De har også solgt i store opplag og kretset rundt hverdagsliv, økologi, natur og mat. Han har et nøkternt budskap som gjerne mangler i selvhjelpsbøker. Mange har delt hans haiku-slagord i sosiale medier: «Eat food. Not too much. Mostly plants.» Nå handler det om psykedelia, et begrep med røtter i gresk og med betydningen «lar bevisstheten manifesteres».

Annonse