Annonse
00:00 - 01. juni 2018

Å oppdage en oppdager

Kåringens store overraskelse er et pionerverk om en pioner – den ukjente nordmannen som gjorde en av de største naturhistoriske oppdagelsene noensinne.

A rolling stone gathers no moss: Geir Hestmark på en flyttblokk i Oslofeltet. PS: Aldersforskjellen mellom professoren og bergarten i blokken er over 200 millioner år.
Annonse

Hvordan kunne Jens Esmark være bortimot fullstendig ukjent for et større publikum, selv om han i 1823 klarte kunststykket å fremlegge bevis for at store deler av Europa var dekket av is i forhistorisk tid? Professor Geir Hestmark har gravd frem den ukjente historien om istidens oppdager i en biografi som nå er kåret til en av de ti beste sakprosabøkene i Skandinavia overhodet.

Geir Hestmark er professor ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese ved Universitetet i Oslo og har tidligere blitt tildelt Fritt Ords Honnørpris for Vitenskap og nasjon. Waldemar Christopher Brøgger 1851–1905. Hans Jens Esmark-biografi er den eneste norske naturvitenskapsorienterte boken i sakprosakåringen, den nyeste av de ti vinnerne, og skrevet av en temmelig ukjent forfatter. I sum er det kåringens overraskelse.

Tenke seg. Det er ingen ubetydelig eller lettfattelig hendelse som er kjernen i boken.  Hestmark demonstrerer gjerne poenget ved å peke ut mot den varme og solblanke maidagen utenfor Biologibygningen på Blindern i Oslo.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
2000,-
per år
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer alt stoffet du finner i papiravisen, i tillegg til saker du kun finner på nett. Du har også tilgang til eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.