Annonse
00:00 - 01. juni 2018

Å oppdage en oppdager

Kåringens store overraskelse er et pionerverk om en pioner – den ukjente nordmannen som gjorde en av de største naturhistoriske oppdagelsene noensinne.

A rolling stone gathers no moss: Geir Hestmark på en flyttblokk i Oslofeltet. PS: Aldersforskjellen mellom professoren og bergarten i blokken er over 200 millioner år.
Annonse

Hvordan kunne Jens Esmark være bortimot fullstendig ukjent for et større publikum, selv om han i 1823 klarte kunststykket å fremlegge bevis for at store deler av Europa var dekket av is i forhistorisk tid? Professor Geir Hestmark har gravd frem den ukjente historien om istidens oppdager i en biografi som nå er kåret til en av de ti beste sakprosabøkene i Skandinavia overhodet.

Geir Hestmark er professor ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese ved Universitetet i Oslo og har tidligere blitt tildelt Fritt Ords Honnørpris for Vitenskap og nasjon. Waldemar Christopher Brøgger 1851–1905. Hans Jens Esmark-biografi er den eneste norske naturvitenskapsorienterte boken i sakprosakåringen, den nyeste av de ti vinnerne, og skrevet av en temmelig ukjent forfatter. I sum er det kåringens overraskelse.

Tenke seg. Det er ingen ubetydelig eller lettfattelig hendelse som er kjernen i boken.  Hestmark demonstrerer gjerne poenget ved å peke ut mot den varme og solblanke maidagen utenfor Biologibygningen på Blindern i Oslo.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse