14:54 - 09. april 2018

Svenska Akademiens leder Sara Danius har kjempet og tapt, skriver Bernhard Ellefsen.

Svenska Akademiens leder Sara Danius har kjempet og tapt, skriver Bernhard Ellefsen.

Svenska Akademiens leder, Sara Danius, representerer nå en gruppe hvor et overveldende flertall av medlemmene er motstandere av hennes forsøk på å ta grep. Foto: Alexander Larsson / TT / NTB scanpix

I november i fjor avslørte Dagens Nyheter at ektemannen til et av de atten medlemmene i Svenska Akademien – stiftelsen som støtter svensk litteratur og språkforskning med millioner årlig, deler ut en rekke priser, og som hvert år velger vinneren av Nobels litteraturpris – skal ha utsatt flere kvinner for seksuell trakassering. Mange av de omtalte hendelsene skal ha funnet sted i Forum, en kulturscene mannen drev, som mottok årlig støtte fra Akademien og hvor flere av akademimedlemmene hadde opptrådt. Mannen ble av enkelte omtalt som Akademiens nittende medlem, et image det kom frem at han hadde gjort flittig bruk av i sine fremstøt mot kvinner.

Akademiens leder Sara Danius hyret inn et advokatfirma til å foreta en uavhengig gjennomgang av stiftelsens bånd til mannen, og lovet at institusjonen skulle ta sin del av ansvaret for det som hadde funnet sted: «Alle i Svenska Akademien har et ansvar. Noen har et større ansvar enn andre, men alle har et delansvar. Slik er det om man vil eller ikke. Hva som enn er blitt gjort feil, stort som lite, må opp i lyset og frem i offentligheten.» Man skulle også undersøke om hvorvidt den økonomiske støtten mannens kulturscene hadde mottatt var i strid med Akademiens vedtekter.

I disse dager er advokatfirmaets rapport klar, og den ser ut til å ha utløst en fullstendig splittelse blant de seksten av Akademiens medlemmer som møtes fast hver torsdag (to medlemmer har tidligere trukket seg av andre årsaker, men stolene deres står tomme, da dette er en posisjon man velges til på livstid). I kjølvannet av en avstemning om hvorvidt man skal ekskludere Katarina Frostenson, poeten som er gift med den anklagede mannen, har tre av Akademiens mest kjente medlemmer valgt å trekke seg. Disse tre tilhørte minoriteten i avstemningen som ønsket Frostenson ut. Til den tapende part hører også, etter hva svenske aviser rapporterer, leder Sara Danius.

Annonse