Annonse
15:29 - 12. januar 2018

Radikalt ærlig

Hun blir samplet av Beyoncé og hyllet av Afrikas største forfattere. Chimamanda Ngozi Adichie vil helst skrive om de store emnene: krig og kjærlighet.

Flere stemmer: Diktningen hennes springer ut av en form for usikkerhet Chimamanda Adichie tror kan være nødvendig i all kunst. Med det feministiske engasjementet er det annerledes: – Når det gjelder feminisme, har jeg ikke den usikkerheten, det hender ikke at jeg våkner og tenker: «Kanskje kvinner egentlig ikke er likeverdige likevel?»
Annonse

Når den nigerianske-amerikanske forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie står på plakaten, er publikum som stiller seg i kø på Litteraturhuset i Oslo, ikke bare mange og entusiastiske, de er også langt yngre enn dem man vanligvis ser i husets kjernepublikum.

Hvor har de møtt Adichies tekster, disse leserne? Sannsynligvis i andre kanaler enn dem bokbransjen tradisjonelt har brukt for å nå frem. Adichie, som har vært en respektert forfatter siden den prisvinnende debutromanen Dyprød hibiskus (2003) og som første gang besøkte Oslo i 2009, har nemlig brutt gjennom lydmuren via to videoforedrag som ble virale farsotter: Vi burde alle være feminister, som nådde millioner da det ble samplet av popstjernen Beyoncé, og nå Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag, også utgitt som bok.

Arven etter Achebe. Det betyr ikke at Adichie er noen spesielt popkulturell eller digitalt orientert forfatter. I hjemlandet regnes hun som en av de viktigste arvtagerne til den store nigerianske forfatteren Chinua Achebe. Achebe skrev da også om Adichies debut at «vi assosierer vanligvis ikke visdom med nybegynnere, men her har vi en ny forfatter med samme gave som de gamle historiefortellerne». Talentet har hun blant annet brukt til å skrive om borgerkrigen som fra 1967 til 1970 raste mellom Nigeria og utbryterrepublikken Biafra, og der flere av hennes egne familiemedlemmer mistet livet.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.