00:00 - 01. desember 2017

Skandale i litteraturaristokratiet

#Metoo-kampanjen ryster de øverste sjiktene av svensk kulturliv: En mann med nære bånd til Svenska Akademien er anklaget for seksuell trakassering og overgrep mot kvinner gjennom flere tiår.

Presset: Sara Danius, leder av Svenska Akademien, svarer på anklagene om at en mann nært tilknyttet institusjonen har seksuelt trakassert en rekke kvinner. Foto: Vilhelm Stokstad/AFP/NTB scanpix

Forrige uke publiserte avisen Dagens Nyheter (DN) en omfattende artikkel der 18 kvinner fortalte at de hadde blitt utsatt for ulike former for seksuell trakassering og vold av en mann sentralt plassert i svensk kulturliv. Mannen, som i svenske medier bare omtales som Kulturprofilen, er nært forbundet både gjennom personlige og økonomiske relasjoner til Svenska Akademien, institusjonen som er mest kjent for å dele ut Nobelprisen i litteratur.

Overgrepene kvinnene forteller om, er grove, inkludert voldtekt, og ofte fulgt av trusler og forfølgelse: «Han oppsøkte meg på jobben og fortalte at han akkurat hadde drømt om at en kvinne med mitt signalement hadde blitt drept og partert», forteller en av kvinnene. Flere av Kulturprofilens overgrep skal ha funnet sted i leiligheter eid av Svenska Akademien.

Nære bånd. Leder av Svenska Akademien, Sara Danius, sier i et intervju med Morgenbladet at «hun ikke har noen grunn til å tvile på at vitnesbyrdene stemmer med virkeligheten» og karakteriserer det som har kommet frem, som «svært alvorlig».

Annonse