00:00 - 27. oktober 2017

Blind for pessimismens trøst

Kenneth Moe gjør Stig Sæterbakkens litteratur til et ondartet virus på leserens sarte sinn.

Tematisert: Kenneth Moe har skrevet «et selvforsvarsskrift» mot «den sæterbakkenske pessimismen». Her er Sæterbakken avbildet i 2011. Arkivfoto: Ellen lande Gossner

Om jeg bare skal trekke frem én egenskap som i mine øyne gjør Stig Sæterbakkens (1966–2012) bøker uunnværlige, må det være evnen til trøst. Det kan høres merkelig ut, da det som oftest nevnes i forbindelse med forfatterskapet, er viljen til nådeløst å følge tvilens og angstens irrganger, samt å beskrive menneskets mest tvilsomme fantasifostre. Det trøstefulle og det nådeløse henger likevel sammen. Bøkene forteller meg at selv i min mest patetiske selvmedlidenhet, selv i min mest fortærende ensomhet, er jeg ikke alene. Ikke minst gir Sæterbakkens svarte humor muligheten til å le av sine egne pinsler – en udelt positiv verdi for de av oss som har en tendens til å ta livet litt for alvorlig.

Kenneth Moe, forfatter av to romaner og vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris 2015, lanserer i disse dager pamfletten Imot Sæterbakken, «et selvforsvarsskrift» mot «den sæterbakkenske pessimismen». De to foregående bøkene hans, Rastløs (2015) og Det åpenbare (2016), har kombinert en sæterbakkensk melankoli med en knausgårdsk vilje til å utstille jeget nakent og nedrig. Når han nå begår litterært fadermord, er det naturligvis påvirkningen fra den av dem som ikke lenger kan ta til motmæle, han velger å ta et oppgjør med, og ikke sin egen redaktør (Knausgård). Noen praktiske hensyn skal man jo ta. Forbindelsen mellom liv og litteratur (og død) er alt annet enn klar hos Moe, idet leseren tar seg i å spørre hva oppgjøret egentlig henter sin rettferdiggjørelse fra – forfatteren Sæterbakkens pessimisme, eller privatpersonen Sæterbakkens selvmord?

 

Annonse