Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Humaniora: en guide for kunst- og kulturinteresserte?

Når trass erstatter kritikk, forfaller humaniora til hobby.

Foto: Herman Dreyer
Annonse

I lederen til et nytt dobbeltnummer av Samtiden, skriver redaktør Christine Amadou at hensikten er å vise hvor mye «energi og engasjement» som finnes innenfor humaniora. Videre skal nummeret bekrefte at det finnes stor vilje til å bruke «kunnskapstradisjonen på nye måter». Bladet skal også vise at «vi» ikke kan klare oss uten humanistisk forskning.

Fint å være unyttig? Redaktøren, som er førsteamanuensis i idéhistorie, skriver om hvordan Kunnskapsdepartementet skal legge frem en humanioramelding neste år, og at Norges forskningsråd skal evaluere den humanistiske forskningen i Norge. Nummeret er ment å imøtegå kritikk og krav som måtte komme fra disse utredningene. Humanister blir møtt med krav om «internasjonalisering, telling og kvantifisering», men «likevel» har de universitetsansatte humanistene holdt på med sitt, skriver redaktøren, og det er dette hun vil presentere. De kommende utredningene vil ifølge Amadou være preget av begreper som for få år siden var «fullstendig inadekvate [uthevet her] for humanvitenskapelige fag: relevans, kompetanse, samfunnsoppdrag og nytte.»

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse