00:00 - 18. november 2016

Partimotstanderen som ble partistifter

Øyvind Strømmen skildrer Anders Lange med varme og respekt, uten å behøve ta stilling til de ulike posisjonene den fargerike politikeren inntok.

Egen stil: Eggelikør var et varemerke for Anders Lange, han skal etter sigende ha påvirket salget av den fyldige likøren i sterkt oppadgående retning. Her tar han en slurk under partilederdebatten på NRK i 1973. Foto: NTB Scanpix

Med biografien Anders Lange. En norsk historie har Øyvind Strømmen skrevet en morsom og velformulert bok om en av de mest fargerike skikkelsene i norsk politikk i forrige århundre. Strømmen tar utgangspunkt i kvelden som sikret Lange en plass i vår politiske historie: det berømte folkemøtet på Saga kino 8. april 1973, og dannelsen av Anders Langes Parti (ALP), etter Langes død omdannet til Fremskrittspartiet (Frp). I den utstrekning dagens Frp er en arv fra Anders Lange, satte han varige spor etter seg i norsk politikk. Uten dannelsen av ALP ville Anders Lange forblitt en fargerik kuriositet til glede for spesielt historieinteresserte.

Forrådet av anekdoter fra livet til Anders Lange (1904–74) er rikt, men få vet mye om ham i dag. Det er det vel verdt å gjøre noe med. Så er spørsmålet om vi blir klokere på Lange av å lese Strømmens bok.

Annonse