Annonse
00:00 - 05. februar 2016

I begynnelsen var melken

Melk er et uuttømmelig tema, mener Tore Stavlund.

Melkemann: – Melken er så grunnleggende viktig at den omsettes i de store opphavsmytologiene, sier debutantforfatter Tore Stavlund.
Annonse

Debutantforfatter Tore Stavlunds Melk. En romodyssé er mange fortellinger i én. Melkens kulturhistorie, dens konkrete produkthistorie og forfatterens families egen meierihistorie. Pluss utspill om melkeaktig musikk. Og mye mer.

– Altså: Et element fra hverdagslivet kan være utrolig i sitt potensial for å skrives om. Det kan gå mot uendelig både innover og utover. Jeg tenker at det kan være slik nesten med enhver ting man skriver om. Man lar det flyte med assosiasjoner og ideer. Og melk er jo helt klart et slikt emne. Det er naturens eget grunnleggende næringsmiddel, det som får alle pattedyr gjennom den første svake fasen, det er noe grunnliggende livgivende ved det. Men så har man det andre aspektet: Melk som gift. Som bakteriebærer. Som opphav til dødelighet, like lenge som melken er brukt som næringsmiddel.

– Melk på liv og død?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse