09:46 - 28. november 2014

Det er innover vi må gå

Det moderne selvet har gått i oppløsning, og hverken politikken eller religionen har noe svar å tilby, mener Julia Kristeva.

En energisk pessimist: Våre sekulære samfunn har rett og slett gitt opp mennesket som helhetlig vesen, mener Julia Kristeva. Å gjøre opprør i dag er å bry seg om sitt indre liv. Foto: John Foley

En kunne tenke seg at temaet for den franske filosofen Julia Kristevas forelesning i Bergen denne uken, «Nye former for opprør», var betimelig valgt. Samtidig som USAs svarte befolkning reiser seg i protest, er landets ledere i ferd med å planlegge en ny krig i et land langt borte. I Europa gjør nye korrupsjonsskandaler finanselitens diktat over politikerne enda tydeligere enn før, og ikke minst: Bergen er på vei inn i sin andre vinter på rad som ikke egentlig er en vinter. Midt i dette har vi altså fått en ungdomsgenerasjon som er langt streitere og mer systemtro enn sine forgjengere – til glede for noen, forargelse for andre.

En kunne tenke seg at nå kom hun som bestilt, den franske damen, for å røske litt opp i den nordlige apatien, få oss til å forstå når det er på tide å gå ut i gatene og kanskje kaste litt stein.

Annonse