16:04 - 23. april 2020

Vindkraftkommuner føler seg lurt

Politikerne på Agder drømte om klimavennlig energi. Nå føler tidligere vindmølle-entusiaster seg lurt.

Mener heia er tapt: Bonde, grunneier og Lista-beboer Rune Kroslid har gått fra å være forkjemper for vindkraft på Lista, til å endre mening da han selv gjorde seg negative erfaringer med byggeprosessen og den ferdige vindparken. Etter at han endret mening, har han engasjert seg for å advare andre kommuner om vindkraft.

Vinden har tiltatt i styrke. Vi har gått en time i pøsregn, gjennom myrlandskap og oppover kysthei, og nærmer oss toppen av Kjørsfjellet utenfor Flekkefjord sentrum. I klarvær kan man se to vindkraftverk herfra – Lista i sør, og Tellenes i vest. Men ikke i dag. Selv om vinden er av den typen man kan lene seg på, er tåka som en vegg, og man må nesten vite om det bratte stupet som vender ut mot sundet, for å skjønne at det er der.

– Vindbransjen … jeg har en følelse av at de gjør alt de kan for å avfeie oss med at vi er bakstreverske, klimafornektere, og ikke opptatt av miljø. Men det er motsatt. De vil gjøre enorme inngrep i naturen. Og vi vil ha frem fakta om hva det innebærer, sier Dagfinn Norang.

Rett nord for der vi står, på Skorveheia, utenfor Flekkefjord, har Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) gitt tillatelse til bygging av et vindkraftverk.

Annonse